Naš papak u bijelom svijetu …

Sveđani i ostala bratija iz europskih nam zemalja

Došao dečko kod mene u radnju.Proizvodi neko prirodno sranje u Švedskoj i masno plaća da mu se za to naprave naljepnice.Nacrtao na papir šta treba na njoj da piše, veličinu naljepnice, i sve to iskružio. Priču počinje po onom poznatom šablonu: jbga šta ćeš, to samo ispišeš, skineš neke slike sa interneta, to ubaciš ovamo, ono tamo, te slike ti to malo ono popravi, iza ova slika preko, ona slika tako, pa nađeš za svaku naljepnicu sliku tog ukusa, to malo pomjeriš tu, i na kraju ovaj tekst ispišeš preko (koji je na našem nam maternjem švedskom).
Džaba što već sto godina živi tamo, u svakoj riječi mu se prepoznaje nas seljakluk , i svaka mu druga riječ traži šamaru.
I znaš, meni tih naljepnica, pa onako, treba po jedno 25 do 50 komada.Pa nastavljamo: OK, to sad malo pomjeri tamo, ono malo ovamo, ispiši tekst i to je to.
Na kraju, naravno, pita  koliko to sve košta.Odgovaram: Štampa košta toliko, na PVC-u iskatana svaka naljepnica ne može joj voda ništa , priprema košta toliko, ali je necu naplatiti jer vas je poslao moj drug.
I onda on vadi flašicu Vitaminkinog soka i kaže: Jbga ova flašica soka u prodavici košta marku sve sa sokom I etiketom.I tu meni dolazi do pomračenja uma.On tu još nešto sere, ali ja to čujem nekako u daljini.Udahnem par puta, slika mi se malo razbistri.Aha, dobro je vraća se slika i ton, krv silazi iz mozga , nece biti moždanog od prevelike doze huje i adrenalina.
Ne znam ni sam zašto, ali počinjem mu objašnjavati koliko to sve košta tu Vitaminku i zašto, koliki im je tiraž, kakav način štampe i sve ostalo.U pola mog izlaganja prekida me i onako kretenski kaže: Ma da, ti znaš da sam ja iz Švedske pa bi da me odereš!
I to je to - KRAJ!Ja njega da oderem!?Pa za to para u toj nam, bratskoj zemlji, Švedskoj ne možeš ni ući u neku štampariju, a kamoli da na to još neki svoj kurčev dizajn sa interneta da turiš, no čemu uopšte objašnjavanje.
Tad mi se nešto sjećanja vrate.Kad bolje razmislim nije on seljak, on je samo obični, stari banjalučki papak.Oni koji su iz BL znaju o čemu pričam.Čini mi se da je iz čovjeka lakše istjerati seljaka koji čuči negdje u dubini mu duše, nego ovakav papanluk.Papak ostaješ do kraja života, gdje god i s kim god živio.Dođu tako, svako malo, i čim sjedneš s njima, i uđeš u neku malo ozbiljniju priču ubiju te u pojam hvalospjevima o uređenju tih evropskih zemalja, kako se tamo cijeni čovjek, kako se poštuje njegov rad i kako je svako super plaćen.Pričaju i kako su tamo rigorozne kazne za saobraćajne prekršaje i kako se striktno moraju pridržavati svih propisa.Nekako čim pređu granicu zaborave na sve to i ponovo se ponašaju kao pušteni s lanca, bahato, s nepoštovanjem, gledaju nas s visine kao neuku i ograničenu stoku, a ne ljude.Mi nemamo prava naplatiti svoj rad, naše znanje ne cijene, naš trud je džaba, mi nismo ljudi.

Na kraju nisam htio ni da ga istjeram iz radnje, kako to kod mene obično biva, da ne bi poslije pričao po toj kurčevoj Jevropi kakvi smo mi ljakse iz Bosne i kako smo nekulturni i necivilizovani.Vjerujte mi, draži su mi ovi što su došli umjesto njih, nego ovi što se uporno vraćaju iz bijeloga svijeta i plaču za nekim boljim vremenima u koja se ne bi nikad ni vratili.Ta bolja vremena, šta ustvari to znači?Više se ne sjećam tih boljih vremena, ali znam da im je sad mnogo bolje tamo gdje su nego u najbolja vremena dok su živjeli tu.Isti slučaj je i sa onima koji su došli umjesto njih i osjetli asfalt pod nogama.Vremena se mijenjaju ali neke stvari ostaju iste.Tako i papak ne može biti nego papak.


Primjedbe